Categorieën
Pagina's
Showroom:
Ma t/m Vr 8:00 - 17:00 | Za: 8:00 - 16:00
  • Online shoppen bij Destijdsch!
  • Wij bezorgen bij jou thuis!
  • Veilig betalen met iDEAL of PayPal!
Direct contact?
+31(0)73-260 04 44

Houten vloeren

Legwijze & tips

Er is veel mogelijk met een houten vloer. Hieronder leggen we de verschillende bewerkingen uit en verschillende manieren van leggen. Meer weten? Kom langs in onze showroom, we helpen u graag!

Hieronder verschillende afwerkingen voor houten vloeren.

Roken

In eiken zit looizuur, dit reageert met ammoniak. De vloerplanken worden in een speciale ruimte gerookt met ammoniak. Hierdoor gaan de planken verkleuren en worden ze donkerder. Hoe langer de planken gerookt worden hoe donkerder ze worden. Door het proces kunnen de gerookte planken kunnen wisselen van kleur.

Borstelen

Door het borstelen van eiken planken of multiplanken wordt het zachtere hout van de plank verwijderd. Het zachtere hout tussen de nerven wordt weg geborsteld zodat de nerf beter naar voren komt. Dit zorgt voor meer structuur in de plank. Na het borstelen eventueel met een olie behandelen.

*Geborsteld grenen

Verouderen / trommelen

Eiken planken of multiplanken worden verouderd in een trommel met voorwerpen. Door het draaien van de trommel wordt de vloer licht beschadigd waardoor de vloer wordt verouderd. Hierdoor krijgen de planken een karakteristieke, geleefde en nostalgische uitstraling.

Branden

Het branden van de planken wordt gedaan met een gasbrander. De planken worden zo geheel zwart. Hierna worden de planken geborsteld waardoor de zwarte kleur verdwijnt en er een prachtige donkere plank met meer structuur overblijft.

Zandstralen

Door het zandstralen van eiken planken of multiplanken wordt de plank in zijn geheel ruwer. Het verschil met borstelen is dat bij het borstelen van de plank alleen het zachte hout wordt verwijderd. Bij het zandstralen van planken wordt de plank in zijn geheel ruwer.

Er zijn verschillende manieren om een houten vloer te leggen:

Verlijmd

Bij het verlijmen van de vloer ligt de vloer verlijmd op een ondervloer die verlijmd wordt op cement. U heeft hierdoor minder kans op een krakende vloer en daarnaast dempt het. Het nadeel is dat de vloer niet verhuisd kan worden omdat bij het uithalen de planken teveel beschadigd. Deze legwijze is arbeidsintensief, de aanschafprijs ligt daardoor hoger.

Zwevend

Bij het zwevend leggen van de vloer zit de vloer niet vast aan de ondergrond. Het voordeel hiervan is dat de vloer eruit gehaald kan worden. Een nadeel is dat de vloer kan gaan kraken. Het leggen van een zwevende vloer gaat relatief snel waardoor de aanschafprijs lager is.

Vloerverwarming

Bij het leggen van een vloer over vloerverwarming is het beter om de vloer te verlijmen.  

Legwijze

Versailles

De Versailles legwijze komt oorspronkelijk uit het Paleis van Versailles. Het is een complex patroon en is daarom veel werk om te leggen. Maar het resultaat is dan ook prachtig! De vloerdelen moeten met de hand op maat gezaagd worden en wordt samengesteld uit eiken. De vloer wordt verlijmd en zichtbaar geniet.'

*Versailles, enkel gerookt, licht verouderd

Visgraat

Een visgraat vloer is een bekende legwijze met eiken. Het geeft een prachtig resultaat. Het is iets minder bewerkelijk dan de Versailles legwijze. De vloer wordt verlijmd en zichtbaar geniet.

*Visgraat, enkel gerookt, licht verouderd & witte olie

Houten vloeren
Naam:
E-mail adres: